Potrzebujesz pomocy? Zadzwoń! +48 576 142 509 Sklep online Twój koszyk

Olejek lawendowy (Lavandula Angustifolia Oil)

Strona główna » Blog » Olejek lawendowy (Lavandula Angustifolia Oil)

Olejek lawendowy jako składnik kosmetyków

Olejek lawendowy wykorzystywano już w starożytności. Obecnie także jest on powszechnie używany w przemyśle kosmetycznym oraz medycznym. Dzięki swoim cechom prozdrowotnym i upiększającym jest on składnikiem wielu kosmetyków. Wśród nich wyróżnia się między innymi wszelkiego rodzaju kremy, emulsje, maści, sera, sole do kąpieli oraz maseczki.

Olejek lawendowy – działanie

Olejek lawendowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, odkażające oraz przeciwgrzybicze. Dzięki tym ostatnim ma on zastosowanie w leczeniu łupieżu pstrego. Olejek lawendowy ma pozytywny wpływ na skórę dotkniętą zmianami, ponieważ uczestniczy w zwalczaniu czynników chorobotwórczych wywołujących tę przypadłość.

Jak pokazują badania, substancje zawarte w lawendzie okazują się śmiercionośne dla wielu odmian drożdżaków, które najczęściej odpowiadają za tego typu infekcje skórne. Olejek lawendowy był skuteczny w wielu przypadkach, gdy leki grzybobójcze nie przynosiły oczekiwanych rezultatów. Zwalczanie grzybów wywołujących łupież pstry odbywało się poprzez destrukcję ich błony komórkowej.

Sprawdź również jak się objawia łupież pstry głowy.

Do innych właściwości tego preparatu zalicza się także jego zdolności minimalizacji wydzielania potu i zwalczanie nieprzyjemnego zapachu. Dzięki wpływowi na ośrodkowy układ nerwowy, olejek lawendowy minimalizuje problemy z zasypianiem, uczucie niepokoju oraz niepożądaną spontaniczną aktywność ruchową. Wykazuje przez to działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe.

Olejek lawendowy znajdziemy w składzie emulsji na łupież pstry Pityver.

Olejek lawendowy

Olejek lawendowy – skład

Olejek lawendowy zazwyczaj zawiera dwa podstawowe składniki. Są nimi:

  • octan linalilu,
  • linalol.

W olejku francuskim pozyskiwanym przy zastosowaniu metody destylacji znajduje się około 30-60% pierwszego związku. Wraz z nim tworzą się domieszki estrów, do których zalicza się:

  • kwas masłowy,
  • kwas walerianowy,
  • kwas kapronowy.

Pozostała część związków, jakie zawiera olejek lawendowy stanowi 28-46% całości. Znajdują się w niej L-linalol oraz inne alkohole, takie jak:

  • borneol,
  • alkohol amylowy,
  • geraniol,
  • nerol,
  • lawandulol.

Udowodniono także występowanie śladowe ilości innych związków, wśród których wyróżnia się:

  • beta-ocymen,
  • furfural,
  • keton etylowo-n-amylowy,
  • α-pinen,
  • octan D-bornylu,
  • eukaliptol,
  • kumaryna,
  • kariofilen.

Podejrzewa się również, że olejek lawendowy zawiera karwon, aldehyd walerianowy i tymol.

Uwaga!

Zamów zestaw kosmetyków na łupież pstry (tylko naturalne składniki) PITYVER -10% na hasło rabat10 w sklepie internetowym! ZAMÓW

Olejek lawendowy – zastosowanie

Olejek lawendowy ma wiele zastosowań. Przede wszystkim znane jest jego użycie w ramach aromaterapii. Dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym, stosuje się go w celu zminimalizowania efektów uszkodzeń naskórka, oparzeń, a także ukąszeń owadów. Przez działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze jest on szeroko stosowany w medycynie.

Olejek ten wykorzystywany jest także w masażu ciała, dzięki czemu wpływa na przeciwdziałanie zatrzymaniu wody w organizmie. Często stosuje się go również do inhalacji w przypadku zapalenia krtani lub nieżytu nosa. Jak już wspomniano-olejek lawendowy używany jest także do produkcji kosmetyków takich jak kremy, maści czy maseczki.

Olejek lawendowy – pochodzenie i sposób pozyskiwania

Olejek lawendowy jest produktem naturalnym. Otrzymywany jest z kwiatów lawendy wąskolistnej. Rośnie ona najczęściej w Hiszpanii oraz Francji, ale także w Polsce. Olejek otrzymywany jest poprzez destylację zawiesiny pozyskanej z kwiatów. Czasami wykorzystuje się także metodę ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi.

Pityver - zestaw na łupież pstry

PITYVER
SKUTECZNE DERMOKOSMETYKI NA ŁUPIEŻ PSTRY Z DODATKIEM OLEJKU LAWENDOWEGOKUP TERAZ


Bibliografia

1. Faergmann J., Rola drożdżaków rodzaju Malassezia w chorobach skóry, 2004
2. Zawirska A., Adamski Z., Grzyby z rodzaju Malassezia, 2004
3. Brzeziński P., Sinjab A.T., Atypowe postaci łupieżu pstrego, 2013

18 głosów

Komentarze

Minnie Mouse - 2020-08-05 06:35:43

Olejek lawendowy stosuję czasem gdy moczę nogi po basenie, kiedyś czytałem właśnie że działa na grzyby (w tym przypadku chodziło mi o grzybicę)

Yeti - 2020-08-03 21:53:35

Używam w kilku moich preparatach olejku lawendowego, fajnie działa na cellulit :D

Avaa - 2020-07-29 18:35:44

Aż nie chce się wierzyć, że w takiej jednej roślince, jest tyle właściwości

Halinka - 2020-07-26 00:58:53

Mam maseczkę z glinką i olejem kokosowym. Pan zielarz polecił mi wlać do niej kilka kropki olejku lawendowego i faktycznie efekty są lepsze :*

ILOVEHORSE - 2020-07-23 17:25:40

@nela @bećka ja używałam szamponu i był to dobry zakup, już łupieżu nie mam, ale co jakiś czas użyję go nadal, aby miec pewność, że nie bedzie nawrotu i na razie jest ok

Bećkaa - 2020-07-22 09:25:17

@nela A ten Pityver> może stosowaliście? widzę właśnie, że jest w nim lawenda + ma też olej kokosowy, a często robię z nim maseczki na głowę

Nela - 2020-07-20 12:34:07

A znacie jakieś skuteczne kosmetyki właśnie z takim olejem lawendowym?

Stachu - 2020-07-18 21:35:49

Kiedyś już czytałem o działaniach przeciwbakteryjnych olejku lawendowego. Super, że tak działa na skórę

Kup teraz
Zestaw na łupież pstry Pityver

Zamów
249 zł
Cena standardowa:
329 zł

Najnowsze wpisy

Opinie o Pityver - od naszych klientów

Informacje o wysyłce: Zamów teraz, a paczkę wyślemy w ciągu 24 godzin (w dni robocze) 😊